op zoek naar de anderen

“Door hem te gaan ontstaat de weg”
Chinees spreekwoord

Gaandeweg 2014 ging ik beseffen zelf autisme te hebben. Ik kon het niet geloven en tóch wist ik het haast zeker. Nu wilde ik het ook bevestigd hebben en ik werd verwezen naar een GZ psycholoog. Ik ging er toen nog van uit dat de diagnose autisme net zo’n éénduidige diagnose zou zijn als “diabetes mellitus” of een “beenbreuk”. Zo duidelijk bleek het niet te liggen met de diagnose autisme. Zelfs onder psychiaters is er discussie over wat autisme is en wie er voor de diagnose in aanmerking komen. Het moeilijkste vond ik echter, met het krijgen van de diagnose, het idee dat ik de enige arts was met autisme . Ik had het gevoel dat het niet kón…arts zijn en autistisch zijn. Waar waren de anderen? Ik voelde me net het lelijke jonge eendje uit het bekende sprookje.

De diagnose was het begin van een bijzondere weg. Eerst gaf ik een anoniem interview in Medisch Contact, eind 2015: “huisarts met autisme”: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/Huisarts-met-autisme.htm
Daarna kreeg ik via Medisch Contact wat reacties toegestuurd van anderen in het artsenvak met autisme. Dus ik was niet de enige. Ik kreeg meer en meer het verlangen om er gewoon open over te kunnen zijn. Eerst maakte ik deze website. Eind 2016 durfde ik met Lujan uit de kast te gaan in Medisch Contact. Dat interview verscheen begin 2017 online: “artsen met autisme uit de kast” https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/artsen-met-autisme-uit-de-kast.htm. Doordat inmiddels deze website online was, konden artsen met autisme rechtstreeks reageren. En dat gebeurde. Bijna allemaal hebben ze behoefte aan ontmoeting om ervaringen uit te wisselen. Zodoende is er inmiddels, met hulp van de coalitie Vanuit Autisme Bekeken, een ontmoeting georganiseerd in april j.l.
De volgende ontmoeting is 4 november 2017 gepland.