over mij

Artsenmetautisme.nl is een initiatief van Els van Veen (1970, Amsterdam). Huisarts, getrouwd en moeder van drie kinderen.

UTRECHT – Portret van Els van Veen.
  • artsexamen 1997, VU Amsterdam
  • verhuizing naar Groningen 1998
  • huisartsopleiding te Groningen, aanvang 2000
  • gevestigd als huisarts sinds 2004
  • diagnose autisme 2014

In 2014 werd de diagnose autisme bij mij gesteld. Deze diagnose leverde mij meer begrip voor mijzelf op en voor het leven dat ik tot dan toe had geleid. Echter, al snel stuitte ik ook op veel vragen en nieuwe problemen. Ik zette mijzelf als het ware vast, door mijzelf te veel door de “DSM-bril” te gaan bekijken. Verder vroeg ik mij meer en meer af of er andere artsen met autisme zouden zijn. Het gaf mij een onwaarachtig gevoel, te werken als huisarts en te weten dat ik ASS had en daarover te moeten zwijgen. In 2015 gaf ik een anoniem interview aan het blad van de KNMG, Medisch Contact: “huisarts met autisme”. Door dat interview kwam ik in contact met andere artsen met autisme, maar ook met andere mensen met autisme, zoals met Diederik Weve, initiator van de Autisme Ambassade. In oktober 2016 gaf ik een presentatie op het congres Autminds, over hoe ik arts ben en hoe ik denk dat autisme daarin een rol speelt. Vrij snel na dat congres vatte ik het plan op deze website te maken. Nadat deze website gelanceerd was, november 2016, nam ik contact op met de journalist van Medisch Contact voor een coming out. Een open interview leek mij effectiever dan het eerdere anonieme interview, om zodoende het Rainman-stereotype om zeep te helpen.
Deze coming out verscheen in januari 2017 in Medisch Contact: “artsen met autisme uit de kast”. Hierna kreeg ik -via mijn website- veel meer reacties van andere artsen met autisme.

Inmiddels hebben er twee bijeenkomsten van artsen met autisme plaats gevonden (22 april en 4 november 2017).  Er is geïnventariseerd wat de behoeftes van artsen met autisme zijn. De behoeftes zijn verschillend en hangen af van de fase waarin iemand zich bevindt; ben je co-assistent met autisme of ben je al jarenlang werkzaam als internist of huisarts? En wanneer in je leven kreeg je de diagnose; was je jong of jongvolwassen of was je, zoals ik, de 40 al ruim gepasseerd? Sommige artsen hebben een vermoeden van autisme bij zichzelf en vragen zich af of zij het diagnose-traject wel in zullen gaan. Ook die artsen zijn welkom op de bijéénkomsten van artsen met autisme. Het heeft nogal wat nadelen om het label ASS “aan je broek te krijgen”. Deze laatste uitdrukking heb ik van een andere arts met autisme overgenomen, ik vond hem grappig herkenbaar. Het is in ieder geval fijn om te weten, dat er meer artsen met (een vermoeden bij zichzelf van) autisme zijn. En een gemeenschappelijke behoefte lijkt te zijn om elkaar te kunnen ontmoeten, om zodoende ervaringen uit te wisselen.

De volgende bijeenkomst van Artsen met Autisme is 14 april 2018.